Διαμεσολάβηση και διαιτησία καθυστερούν να φτάσουν στην Ελλάδα
Διαμεσολάβηση και διαιτησία καθυστερούν να φτάσουν στην Ελλάδα
Της Χριστινας Δαμουλιανου / xd@kathimerini.gr
Η ενημερωτική εκστρατεία για τον ευρωπαϊκό θεσμό της Διαμεσολάβησης -την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών- στη χώρα μας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012, βρίσκεται σε εξέλιξη με πλέον πρόσφατη εκδήλωση την ημερίδα «Διαμεσολάβηση και Επιχειρηματικότητα».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εφετείο Αθηνών, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Ελληνοαμερικανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνοκινεζικό και με Χορηγό Επικοινωνίας την «Κ».
Ωστόσο, έστω και αν η Διαμεσολάβηση είναι νόμος του κράτους από το 2010 (3898/2010), ο θεσμός αυτός -που μόνο πλεονεκτήματα έχει για όλους, επιχειρήσεις και πολίτες- δεν λειτουργεί έως σήμερα όπως θα έπρεπε εξαιτίας καθυστερήσεων και άλλων αδυναμιών.
Την ανάγκη εφαρμογής του θεσμού στην Ελλάδα υπογράμμισε με την παρουσία της και τη συμμετοχή της στην ημερίδα για την έναρξη της εκστρατείας η επίτροπος Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ. «Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν δεσμευθεί να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης τους. Κάτι που αποτελεί μέρος των αντίστοιχων προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει, αλλά την κύρια ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις την έχουν οι ίδιες οι χώρες», επεσήμαινε και σε σχετικό άρθρο της προς την «Κ» η επίτροπος.
Η Οδηγία της Ε.Ε. για τη Διαμεσολάβηση έχει αρχίσει να ισχύει από τον Μάιο 2011 και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επιλύουν τις διαφορές τους με οικονομία χρόνου και χρήματος. Για την προαγωγή του θεσμού στη χώρα μας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας το ΕΒΕΑ, ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ και το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας. Και «προτείνουν στον επιχειρηματία τον ιδιαίτερα πετυχημένο, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, συνδυασμό διαμεσολάβησης και διαιτησίας για την επίλυση των αστικών και εμπορικών διαφορών, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα».
Το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας λειτουργεί από το 2006 και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα. Σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Κ», η πρόεδρος του Κέντρου, Ιωάννα Αναστασοπούλου, διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, επισημαίνει ότι «τα θετικά στοιχεία της διαμεσολάβησης είναι τόσο ισχυρά ώστε να αποτελεί, πράγματι, σοβαρή παράλειψη η αποφυγή της». Υπογράμμισε την «αυστηρά εμπιστευτική βάση» της και ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση είναι όχι μόνο εκούσια, οικειοθελής διαδικασία -με την έννοια ότι δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική- αλλά αφήνει την εκούσια επιλογή της λύσης στη διαφορά, αποκλειστικά, στα αντιμαχόμενα μέρη. «Ο διαμεσολαβητής δεν έχει καμία απολύτως εξουσία να αποφασίζει το δίκαιο ή το σωστό. Δεν είναι ούτε δικαστής ούτε διαιτητής, αλλά έργο του είναι μόνο να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, ώστε τα μέρη να καταλήξουν σε λύση στη διαφορά τους». Εκφράζει δε τη δική του άποψη, μόνο όταν ομόφωνα του ζητηθεί.
Στην ερώτησή μας να αναφερθεί στους λόγους που σήμερα επιβραδύνουν τη λειτουργία του θεσμού, η κ. Αναστασοπούλου ανέφερε κατ’ αρχήν την καθυστερημένη -ώς το τέλος του 2012- έκδοση πέντε συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων. Θεωρεί, ωστόσο, καθοριστικής σημασίας το θέμα της εκπαίδευσης και αναγνώρισης των διαμεσολαβητών. «Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης -η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα- χρηματοδότησε σεμινάρια εκπαίδευσης διαμεσολαβητών και μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση προέκυψαν περίπου 60 εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές από φορείς διεθνούς κύρους της Μεγάλης Βρετανίας, εν τούτοις, οι διαμεσολαβητές δεν μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν στην Ελλάδα.
Ποιος είναι ο λόγος; Δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, γιατί μέχρι σήμερα στην πλειονότητά τους δεν έχουν συμμετάσχει σε τρεις τουλάχιστον διαμεσολαβήσεις. Αλλά πώς είναι δυνατόν να έχουν συμμετάσχει σε διαμεσολαβήσεις, αφού η διαμεσολάβηση δεν έχει ακόμη λειτουργήσει στη χώρα μας; Αυτό είναι το δίλημμα τη στιγμή αυτή», τονίζει η κ. Αναστασοπούλου.
Hμερομηνία : 13/1/13
Copyright: http://www.kathimerini.gr