Η διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης διαφορών σε διεθνές συνέδριο
Η διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης διαφορών σε διεθνές συνέδριο
Το συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή τη σύσταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την υπόθεση της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα
Πηγή: efsyn.gr
Συντάκτης: Μαρία Δήμα
«Διαμεσολάβηση - Λύση Πολιτισμού για τους Ανθρώπους και τους Λαούς» ήταν το θέμα του κοινού συνεδρίου των Κέντρων Διαμεσολάβησης - Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη Σύσταση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO προς τη Μεγάλη Βρετανία, για την πραγματοποίηση διαμεσολάβησης στην υπόθεση της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος, απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που προσδίδει η πολιτεία στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών, καθώς και την προστιθέμενη αξία που η διαμεσολάβηση μπορεί να προσφέρει στην ελληνική Δικαιοσύνη και την κοινωνία: «Απαντώντας στα σημεία των καιρών, η διαμεσολάβηση προωθεί ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, σκέψης και δράσης για όλους τους πολίτες, μέσα σ’ ένα σύγχρονο, φιλικό προς τον άνθρωπο κοινωνικό περιβάλλον. Σηματοδοτεί διεθνώς ένα νέο δρόμο για τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την κοινωνία μας. Είναι μια επιλογή βαθιά πολιτισμένη, σύμφυτη με το ανθρώπινο πνεύμα, ενδεικτική ενός νέου, ανοικτού και συμμετοχικού κοινωνικού πολιτισμού».
Στην πρώτη συνεδρία μεταφέρθηκε η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών των πολιτών σε διάφορες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Με τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. σερ Άλαν Γουόρντ (πρόεδρος του «Civil Mediation Council» Μ. Βρετανίας), Μαίρη Δαμιανάκη (πρόεδρος του Τομέα Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στο «International Mediation Institute», πρώην πρόεδρος στο «Family Mediation Canada», ιδρυτικό μέλος των «Μediators Beyond Borders International»), Δρ Τόμας Φιούτακ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ΗΠΑ, ιδρυτικό μέλος των «Mediators Beyond Borders International») και Αλεσάντρο Μπρούνι (καθηγητής του «Ιnternational Academy of Sciences of Peace, Rome», ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. της «Concilia LLC», πρόεδρος των «Mediators Beyond Borders International-Italy Chapter»), προέβαλαν τη διεθνή διάσταση της διαμεσολάβησης και τον ρόλο της ως εργαλείου ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης στη χώρα μας.
Τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του θεσμού της διαμεσολάβησης στο πεδίο της ελληνικής κοινωνίας παρουσίασαν οι εισηγητές Στέλιος Μανουσάκης (διευθυντής «Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς»), Νικόλαος Βαλεργάκης (πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Καλαντζόπουλος (πρόεδρος Δ.Σ. του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Τρύφων Τσάτσαρος (διευθυντής Κατάρτισης Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας, αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας) και Εύη Αυλογιάρη (διευθύντρια Κατάρτισης Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης).